Κουζινοκουβέντες

Συζητήσεις με ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω. Όχι απαραίτητα απο τον χώρο της Γαστρονομίας. Σε ατμόσφαιρα φιλική, σαν να γίνεται σε μια κουζίνα, μεταξύ φίλων. Και βέβαια, τελικά κάνουμε κάποια  αναφορά σε μαγειρική ή γαστρονομία.

Στέλλιος Μπουτάρης

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία!

Όταν πριν απο χρόνια γνώρισα τον Στέλλιο Μπουτάρη με αφορμή την γραφιστική προσαρμογή μιας ετικέτας, μου έκανε εντύπωση το πόσο «καθημερινός» ήταν. Χωρίς την έπαρση και την αλαζονεία του γαλαζοαίματου.

Τα χρόνια περάσαν και δεν ξαναβρεθήκαμε.  Όταν μέσω κοινωνικών δικτύων ζήτησα να κάνουμε μια “κουζινοκουβέντα” ανταποκρίθηκε άμεσα.

Έτσι κανονίσαμε ένα τηλεφωνικό ραντεβού για να τα πούμε

-Καλησπέρα. Να σας λέω κε Μπουτάρη η Στέλιο?

-Κεριά και λιβάνια! Δεν αφήνεις τα «κυριε Μπουτάρη» κατά μέρους; Στέλλιο, φυσικά!

-Καλησπέρα. Να σας λέω κε Μπουτάρη η Στέλιο?

-Κεριά και λιβάνια! Δεν αφήνεις τα «κυριε Μπουτάρη» κατά μέρους; Στέλλιο, φυσικά!

-Εισαι μέρος μιας ιστορικής οικογενείας οινοποιών, αυτό είναι χαρά η ευθύνη; Δεν το σκέφτηκες ποτέ; Κάποια στιγμή δεν έπιασες τον εαυτό σου να λεει: “τι κάνω εγω εδω να τρεχω με κρασιά”;

Και χαρά και ευθύνη! Πάντα ήξερα ότι θα κάνω αυτή τη δουλειά. Βλέπεις, στη δικιά μας τη δουλειά θέλει συνέχεια. Όπως λεει κι ο πατέρας μου, «φυτεύεις αμπέλι για το εγγόνι σου». Φυσικά, οι γονείς μου, μου δώσαν όλη την ελευθερία που ήθελα. Ποτέ δε μου είπαν «θα κάνεις αυτη τη δουλειά». Ήμουν τυχερός κι είχα όλη την ελευθερία που ήθελα. Ευτυχως, μου αρέσει πολύ αυτή η δουλειά, συνεπώς είμαι και ευτυχισμένος! Ταυτόχρονα, αισθάνομαι και την ευθύνη, να παραδώσω παρακάτω αυτό που ανέλαβα. Κι αν είναι και βελτιωμένο, ακόμα καλύτερα!

-Wine bar στο αεροδρόμιο, Wine fair στην shangai. Ειναι η εξωστρέφεια ή απάντηση στην κρίση που έχουμε; Αν ξερω καλά ο ένας αδερφός σου ειναι μονιμα στην Κίνα για προώθηση του οινοποιείου?

-Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος. Ανεξάρτητα απο την κρίση. Η Ελληνική αγορά είναι μικρή και μην ξεχνάμε ότι ζούμε πια σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον. Πρέπει να κοιτάμε προς τα έξω, κι αυτό κάνουμε. Πουλάμε προιόντα με μάρκα, συνεπώς η παρουσία μας σε πολλες αγορές είναι προυπόθεση για την επιτυχία.

Ο αδελφός μου Μιχάλης, έχει κάνει έναν αμπελώνα στην Κίνα, όπως και μια εμπορική εταιρεία για την προώθηση των κρασιών μας, κι όχι μόνο, στην τεράστια κι ανερχόμενη Κινέζικη αγορά. Θέλει όμως πολύ υπομονή και χρόνο…

 -Πάντα είχα την εντύπωση οτι εισαι και του αλωνιου και του σαλονιού. Με την casual εμφανιση σου σε πολλες εκδηλώσεις με επιβεβαίωσες. Τι προτιμάς: Burger σουβλάκι ή γαλλική κουζίνα.

Ανάλογα στην περίσταση. Λατρεύω την Γαλλική κουζίνα, πεθαίνω όμως και για ένα «βρώμικο» σε κάποιο parking στην Εθνική οδό…!

 

Τον χειμωνα που πέρασε αποσύρατε μια φανέλα. Εκανε τον κύκλο της?

Μεγάλη συζήτηση… Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε πια το όνομα «Γιανακοχώρι» στο πιο εμβληματικό μας κρασί. Έτσι αποφασίσαμε να καταργήσουμε την ετικέτα, παρά να αλλάξουμε την ποικιλιακή σύνθεση ( Το Γιανακοχώρι είναι χωριό εντός της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, συνεπώς θα επιτρεπόταν η χρήση του ονόματος του μόνο αν το κρασί ήταν 100% Ξινόμαυρο. Το Γιανακοχώρι είναι Ξινόμαυρο και merlot). Η εικοστή πρώτη σοδειά, το 2012, λανσαρίστηκε ως «Κτήμα Κυρ-Γιάννη»

 

-Ας πουμε ότι δεν είχες το διάσημο επίθετο. Και απλά ησουν ο Στέλλιος. Τι θα έκανες επαγγελματικά? Μην μου πείς ότι θα διεκδικήσεις την Easy Jet, το εχει κανει άλλος Στέλιος. (γέλια)

Θα είχα γίνει αρχιτέκτονας. Τώρα που δεν είμαι, βέβαια, έχω πάρει πολλά μαθήματα στο πανεπιστήμιο στην Αμερική, θα ήθελα να χτίσω ένα νέο εμβληματικό οινοποιείο!

 

-Στέλλιο λύσε μου μια απορία. Όταν λεμε Ελληνικά κρασιά οι ξένοι θεωρουν οτι παράγουμε μόνο ρετσίνα, ενω στην Ελλάδα έχουμε πέσει με τα μούτρα στην Γαλλική οινοποίηση. Τι θεωρείς εσυ “Ελληνικο” κρασί;

Ελληνικό κρασί είναι το κρασί που φτιάχνεται απο Ελληνικές και ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Δυστυχώς , πολλά απο τα χύμα κρασιά που πίνουμε δεν είναι Ελληνικά…

 

Δεν υπάρχει Γαλλική και Ελληνική οινοποίηση. Υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές, που όμως χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, με μερικές εξαιρέσεις, όπως το κλάδεμα «καλάθι» στη Σαντορίνη.

– Πείνασα και δίψασα. Πες μου ποιό είναι το πιο αγαπημένο σου κρασί απο την δική σου παραγωγή και θέλω να μου προτείνεις και ενα κρασί που θεωρείς οτι ξεχωρίζει απο τον Ελληνικό Αμπελώνα.

Το αγαπημένο μου κρασί Κυρ-Γιάννη είναι οι «Δύο Ελιές». Το πρώτο κρασί που έφτιαξα, χωρίς την «έγκριση» του πατέρα μου…

Όσο για τον Ελληνικό αμπελώνα, που να αρχίσω και που να τελειώσω…. Μου αρέσουν τόσα πολλά κρασιά…. Δύο σχετικά πρόσφατες κυκλοφορίες είναι το Τ-Οίνος απο Ασύρτικο απο το νησί της Τήνου, και το La Tour Melas Παλαια Κλήματα απο την Νεμέα.

 

-Πρόσφατα έγινες και ο Πρόεδρος οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδας. Τι σκεψεις έχεις στο μυαλο σου γι αυτο. Εχεις καποιο πλάνο για τα προβλήματα του κλαδου και τον παραλογο φορο στο κρασι;

Πολλά τα θέματα…. Ας μην μιλήσουμε για τον φόρο, συγχίζομαι…. Άθλιο, αντιαναπτυξιακό και παράλογο μέτρο.

Η ΕΝΟΑΒΕ, είναι μια οργάνωση με 20 χρόνια στην πλάτη της. Στόχοι μας είναι η προώθηση των κρασιών των μελών μας, η προώθηση του Οινοτουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, η ενδυνάμωση της αναγνωρισιμότητας του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και η δημιουργία του «Σπιτιού του Κρασιού» στη Θεσσαλονίκη, στην ουσία ένα επισκέψιμο οινοποιείο μέσα στην πόλη μας!

Ευχαριστώ απο βάθος καρδιάς για την κουβέντα. Στην επόμενη συνάντηση στην Αθήνα, βάζω την ψησταριά, αν βάζεις το κρασι J

 

Ευχαρίστως!  Δύο Ελιές Κυρ-Γιάννη!

 

Η συνεντευξη δόθηκε στον παλιό kouzinogatos.gr 
 

Mιχαήλ Μπλέτσας

Ο έλληνας Διευθυντής του Media Lab

Γρηγόρης Χέλμης

Μεzen & Φαντασία

Στέλλιος Μπουτάρης

Με όνομα βαρυ σαν ιστορία.