Aρθρα γνώμης

Χωρίς φόβο, αλλά πάντα με πάθος. Στο κομμάτι αυτό, επιλέγω να μιλησω η να θέσω προς συζήτηση, κομμάτια της γαστρονομίας ή της διατροφής που πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθούμε

Δεν είναι εύκολο να εισαι μάγειρας

Άλλο πράγμα τα shows και οι εκπομπές μαγειρικής και άλλο η σκληρη πραγματικότητα της κουζίνας

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που έχετε αρχίσει να κατέχετε το άθλημα και θέλετε να δουλέψετε επαγγελματικά. Και ας πουμε ότι σας εχει εμπιστευτεί ενα εστιατόριο, η ανοίγετε ένα δικό σας. 

Τι θα πρέπει να κάνετε για να μην τα κάνετε θάλασσα? Κάποια απο αυτα που θα διαβάσετε ειναι προφανή. Άλλα όχι. 

Όλα όμως είναι βασικά, για να μπορέσετε να επιβιώσετε στην ζούγκλα της κουζίνας.

Οργανώστε τον χώρο σας

Όντας σε μια κουζίνα που δεν έχετε ξαναμπεί, κατά πάσα πιθανότητα ο προηγούμενος μάγειρας θα έχει οργανώσει τον χώρο του όπως τον βόλευε αυτόν. Εσεις πρέπει να ξέρετε που, τι και σε τι ποσότητες, έχετε! Ό,τι χειρότερο μπορείτε να κάνετε ειναι να τρέχετε σαν τον τρελλό στην τούρλα του Σαββάτου ψάχνοντας που είναι τι. Συγκεντρώστε ό,τι προβλέπετε οτι θα χρειαστείτε ανάλογα με την ημέρα, Πολλά μαχαίρια, πολλα κουτάλια, παραπάνω πιάτα? Οργανώστε το από πριν.


“Στοκάρετε” ότι θα χρειαστείτε για την παρασκευή του φαγητού, ανάλογα με την ημέρα σε σωστές ποσότητες.

Δεν είναι δυνατόν να κόβετε υλικά τη στιγμή που θα πλακώνουν τα κουβερ απανωτά!


Υπολογίστε πόσο χρόνο θέλετε για να μαγειρέψετε το menu σας.

Κοιτάξτε τις προετοιμασίες. Πόσο θα χρειαστείτε για το κάθε τι? Ποιό είναι το πιο χρονοβόρο? Χρειάζεστε μαριναρίσματα? Μπορείτε να γλυτώσετε χρόνο για αυτά, την ώρα που «κάνουν κοιλιά» οι παραγγελίες? Κάντε όλα αυτά που φαίνονται απλά, αλλά είναι μεγάλης σημασίας για την ροή των παραγγελιών.


Δεν δουλεύουμε. Πετάμε.

Βρείτε τρόπους για να είστε παραγωγικός. Δοκιμάστε να χρονομετρήσετε τις διάφορες διαδικασίες. Το να είστε καλός μάγειρας δεν είναι το μόνο που μετράει. Πρέπει να είσαστε συνεπής. γρήγορος και αποτελεσματικός. Μην τεμπελιάζατε. Ακόμα και όταν δεν έχετε παραγγελίες, κάντε ετοιμασίες. Βρείτε τρόπο να είστε άμεσοι!


Μην αναβάλλετε

Κάντε πάντα σήμερα, αυτό που πρέπει να γίνει αύριο. Θα το βρείτε μπροστά σας


Κλείνοντας την ημερα σας καθαρίζετε την κουζίνα

Ξέρω, είναι 5 τα ξημερώματα και δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας. ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ την κουζίνα, δεν είναι προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικό. Την βρώμα την λατρεύουν τα ποντίκια, όχι τα φαγητά


Πάντα εσείς φταίτε

Όχι ο βοηθός, ο προμηθευτής, η γυναίκα σας, η πρώην σας,  η ο καιρός. Να είστε υπεύθυνοι για όλους. Ακόμα και αν άλλος φταίει, είναι δική σας ευθύνη να βρείτε λύση για να μην ξανασυμβεί.


Διαβάστε, επιμορφωθείτε, βελτιωθείτε

Αντι να χάνετε ωρα στο facebook, επιμορφωθείτε, βρείτε σεμινάρια, on line η κανονικά. Δείτε video απο φαγητά που δεν θα δοκιμάζατε καν. Ότι δείτε είναι επιμορφωτικό. Η γνώση ειναι δημιουργία.


Διασκεδάστε το

Οκ, εισαι σε ενα υπόγειο, πρέπει να δουλέψεις 12 ωρες στο κόκκινο για να φτάσεις στο τέλος της ημέρας να φύγεις κομμάτια και την επόμενη μέρα πάλι απο την αρχή. Αν δεν ήσουν τρελλός δεν θα έμπλεκες με αυτή την δουλειά. Οπότε διασκέδασε το. Αλλιώς δεν παλεύεται!

Mιχαήλ Μπλέτσας

Ο έλληνας Διευθυντής του Media Lab

Στέλλιος Μπουτάρης

Με όνομα βαρυ σαν ιστορία.

Ποιά Amstel;

Συνέντευξη με τον δημιουργό του spot