Παρουσιάσεις

Παρουσιάσεις και νέα από διάφορους τομείς και όχι αποκλειστικά απο την γαστρονομία. Ενημέρωση για ό,τι μας αφορά, ως κουζινόγατους αλλά και ως ανθρώπους

Eat Offbeat:

Το μαγειρικό Startup για τους πρόσφυγες

Τι σχέση μπορει να έχουν μεταξύ τους, η μαγειρική, η Νέα Υόρκη, οι πρόσφυγες και η έννοια των Start-up? Απόλυτη!

 Το ιδρυτικό μέλος της startup-ανθρωπιστικής εταιρίας Eat Offbeat, η Manal Kahi, ήρθε από το Λίβανο 3 χρόνια πρίν για να πάρει το Μάστερ της στο Columbia University. Σε ένα γεύμα που έκανε για τους νέους της φίλους, μαγείρεψε χούμους με την οικογενειακή συνταγή. Τα λατρέψανε όλοι και έτσι έπεσε η ιδέα μιας startup.

Σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική κρίση, αποφάσισαν να κάνουν μια εταιρία catering που θα ζητούσε απο πρόσφυγες απο τις πατρίδες τους, να μαγειρεύουν και έτσι να έχουν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. 

Η Chef Dhuha Jasim μεγάλωσε τρώγοντας πατατοκροκέττες στο Iraq. Τώρα με την ίδια αυτη συνταγή καταφέρνει να επιβιώνει μαγειρεύοντας για τους Νεουορκέζους πελάτες του Eat Offbeat.

Το catering αυτό έχει καταφέρει να συνδεθεί με πολλές ανθρωπιστικές μη κεδροσκοπικές εταιρίες και να προσφέρει στο προσωπικο τους αυθεντική έθνικ κουζίνα απο τους πρόσφατα αφιχθέντες πρόσφυγες-μάγειρες. Έχει φτάσει να απασχολεί ήδη 12 γυναίκες σε μόνιμη βάση.

Η Dhuha και οι συνάδερφοί της, μαγειρεύουν καθημερινά Νεπαλέζικο αρνάκι pulao , φακές Ερυθραίας καταφέρνει, όχι μονο να δίνει μια νεα πνοη στο καθημερινό φαγητό αλλά δίνει την δυνατότητα επιβίωσης στις γυναικες αυτες και τις οικογενειές τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι ολες αυτες οι γυναίκες δεν είχαν ποτε μαγειρέψει “επαγγελματικά”. Πέρασαν απο επανεκπαίδευση για να αναταπεξέλθουν στο τεχνικό μέρος του εγχειρήματος.

Παρότι η επιχείρηση αυτή είναι, σχετικά μικρή, το κοινωνικό της μύνημα την ανεβάζει όλο και περισσότερο. 40% των πελατών έρχονται και ξανάρχονται. 

Το μοντέλο της κοινωνικής κουζίνας που απευθύνεται σε οργανισμούς με παρόμοια κατεύθυνση με πάθος για κοινωνική υπευθυνότητα, ανοιγει τον δρόμο.
Ισως είναι κάτι που πρέπει να μας βάλει σε σκέψη και στη χώρα μας…

Γαστρονομία ή παράδοση;

Τι είναι πιο σημαντικό στην μαγειρική;

Η μαγειρική δεν είναι παιχνίδι!

Δεν ειναι όλα ρόδινα σε μια κουζίνα

Μαμαλάκης - Κουρέτας

Τρώμε και ομορφαίνουμε!